Coronavirus SARS-Cov-2

De meeste virussen zijn niet resistent tegen handenwassen, ontsmettingsmiddelen of ozon. Coronavirussen zijn geen uitzondering.

Het lot van virussen of bacteriën en de besmettelijkheid van lichaamsvloeistoffen buiten het menselijk lichaam hangen zowel af van de weerstand van de ziekteverwekker als van het type oppervlak waarop ze zich bevinden, evenals van de omgevingsomstandigheden als temperatuur, vochtigheid, de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën, zuurtegraad (pH) en uv-straling (inclusief afkomstig van de zon). In landen als India is een typisch aan zonlicht blootgesteld virus al snel niet meer gevaarlijk. Op dezelfde manier werken ozonegeneratorenof speciale in ziekenhuizen bekende UV-lampen.

Het is moeilijk precies te bepalen hoe lang een bacterie of virus buiten het menselijk lichaam kan overleven, bijvoorbeeld op een deurklink of een zakdoek. In het geval van virussen die niet voldoen aan de definitie van een levend organisme zou de vraag eerder relevant zijn: ‘Na hoeveel tijd zijn ze niet langer gevaarlijk voor een mens?

Coronavirussen die momenteel wereldwijd actueel zijn als gevolg van de COVID-19-epidemie, worden voornamelijk verspreid via de druppelroute. Een ziek persoon hoest of niest speeksel of slijmdruppels met het virus naar buiten. Deze druppels kunnen op de mond of neus van iemand anders terechtkomen of in de longen worden ingeademd. Ze kunnen zich ook op de oppervlakte van voorwerpen nestelen zoals: beddengoed, kleding of deurklink en van daaruit op de handen van iemand belanden. Na het aanraken van het gezicht kan het op de slijmvliezen van de mond, neus of ogen terechtkomen.

Het coronavirus overleeft langer in een vochtige omgeving. Afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden kunnen menselijke coronavirussen die op een tafel of deurklink aanwezig zijn, infectieus blijven van 2 uur tot 9 dagen. Bij temperaturen rond de 4 graden Celsius kunnen sommige soorten coronavirussen tot 28 dagen actief blijven. Bij een temperatuur van 30-40 graden Celsius gaan ze korter mee.

De cyclische ozonisatie van oppervlakken, meubels in onze appartementen, kantoren en communicatievoertuigen vermindert effectief het risico op coronavirus- en influenza-infectie. Ook zal ozonisatie na infectieziekten de verspreiding van virussen naar andere mensen verminderen