Ozon effecten

Ozonbehandelingen zijn een zeer effectieve en ecologische methode van ruimtedesinfectie, die onder meer onaangename geurtjes, virussen, bacteriën en schimmels verwijdert.

De ozon wordt voor de meesten van ons voornamelijk geassocieerd met het ozongat of het effect van frisse lucht na een storm, met een karakteristieke geur. Toch is het de moeite waard om te weten dat het ook wordt gebruikt voor het desinfecteren van verschillende soorten gebruiksruimtes, hotels, huizen, kantoren, enz. Het is een van de sterkste en meest effectieve desinfectiemiddelen, effectiever dan conventionele desinfectiemiddelen. Deze eigenschappen zijn al vele jaren bekend, maar zijn pas recentelijk geïntroduceerd voor regelmatig gebruik in de industrie en economie.
De werking van ozon bestaat in feite uit snelle oxidatie. De ozon komt verschillende verontreinigende stoffen in de lucht tegen en reageert chemisch ermee wat oxidatie veroorzaakt. Het derde zuurstofatoom in zijn molecuul maakt ozon zeer reactief (chemisch actief). Het reageert heel gemakkelijk met vervuilende moleculen zoals geuren, bacteriën, virussen, mijten, allergenen of schimmels. Het breekt ze af in minder complexe en meestal minder schadelijke deeltjes. Het resterende ozon breekt automatisch weer af tot zuurstof, wat het zeer milieuvriendelijk maakt.
Ruimtes reinigen met ozon is veel effectiever dan traditioneel met chemicaliën. In gasvorm bereikt het namelijk de meest ontoegankelijke plaatsen die niet op een andere manier kunnen worden ontsmet.