Wat is het potentieel van ozon?

Ozon heeft een sterk en snel effect op pathogene bacteriën zoals: Salmonella, E. Coli, Clostridium, Cryptosporidium en heeft ook een hoog vermogen om sporen, cysten en vele andere micro-organismen te neutraliseren. Bacteriële, schimmel en virus dodende activiteit wordt gebruikt onder meer bij ozontherapie op het gebied van chirurgie, dermatologie, KNO, oogheelkunde, gynaecologie en tandheelkunde. Daarnaast wordt het gebruikt voor het steriliseren van gereedschappen in de zorg welke gevoelig zijn voor hoge temperatuur en vocht.

Het heeft al een bacteriedodende werking bij een concentratie van 13 μg / dm3. Het bacteriedodende effect van ozon is ongeveer 50 keer effectiever en 3000 keer sneller dan chloor.

In tegenstelling tot andere chemicaliën is ozon niet alleen schadelijk voor levende micro-organismen, maar ook voor virussen. Door de celwanden van micro-organismen aan te vallen en te oxideren, reageert ozon met microscopische organismen van bacteriën, virussen en schimmels dat hun vernietiging veroorzaakt. Daarnaast verwijdert ozon ook dampen van organische stoffen zoals oplosmiddelen, benzine, lak, verf, natuurlijke en synthetische oliën en vele andere.

Ozon is geen sterk gif maar een zeer hevig oxidant. De minimale ozonconcentratie waarbij de desinfectie begint, is de waarde van 1 g ozon per 10 m3 ruimte (0,1 g / m3). In tegenstelling tot complexe chemicaliën is ozon biologisch afbreekbaar tot pure zuurstof en laat het dus geen tussenproducten van giftige afbraak achter. Het vervuilt het milieu niet en hoopt zich niet op in de weefsels van levende organismen.